Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 7.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Prodloužený víkend začíná: bude se utíkat před barvami, brázdit vojenský prostor i bojovat v tanku

Tipy a názory

30.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Před námi jsou tři dny volna, takže by byla rozhodně škoda prosedět je doma. A tentokrát je výběr květnových aktivit opravdu široký. Pokud máte rádi sport či turistiku, určitě byste neměli vynechat pravidelnou akci Bílý kámen, během které se otevře na téměř celý den vojenský prostor Libavá. Běžci zase mohou vyrazit do parku na barevný běh. Na své si přijdou i milovníci vojenské techniky. Pro ty je připravena rekonstrukce tankové bitvy nebo přehlídka vojenské techniky. Budoucí nevěsty si mohou jet prohlédnout vysněnou svatbu na hradě a pánové jistě ocení domácí pivo a grilovanou kýtu nebo promítání hokejového šampionátu.  

Využijte jedinečné šance vychutnat si tajuplnou přírody vojenského újezdu Libavá

Zajímá vás, jak vypadá nedotčená příroda vojenského újezdu Libavá? Pak pro vás máme ideální páteční program. Jindy střežený vojenský prostor se tradičně 1. května opět otevře veřejnosti. Cyklo-turistická akce "Bílý kámen" se v letošním roce uskuteční pouze jedenkrát, proto pokud si chcete vychutnat krásy jinak nepřístupné nedotčené přírody, máte jedinečnou příležitost. Akce se koná od sedmi do čtyř, kdy musí všichni účastníci opustit hranice vojenského prostoru. Více informací o akci si můžete přečíst zde.

Kdo neskáče, není Čech aneb Užijte si hokejový šampionát pěkně ve velkém

Pokud jste si nezvládli zakoupit vstupenky na hokejový šampionát a nechcete hokejové zápasy sledovat o samotě z pohodlí domova, máme pro vás hned několik tipů. Kromě klasických hospod můžete vyzkoušet promítání na velkých obrazovkách v aquaparku nebo kině Metropol. Prostor nad bazénovou halou Aquaparku Olomouc se promění v hlediště, odkud bude možné sledovat přímý přenos Mistrovství světa v ledním hokeji. Na své si přijdou i děti, vydovádí se zatím na herní konstrukci nebo ve vodě. Tatínci, přijďte fandit a zároveň ulehčete svým drahým polovičkám a překvapte je. Kromě sledování napínavých utkání na LCD obrazovce si návštěvníci budou moct před začátkem zápasu tipnout skóre. Stačí napsat své tipy a kontakt na tipovací lístek, který obdrží při nákupu vstupenky na recepci. "Všechny ty, kteří si tipnou správný výsledek, odměníme volňáskem na 90 minut,“ upřesnil plavčík a animátor v jedné osobě Filip Válek. Rychlá nabroušená ostří českých hokejistů, bleskové přihrávky a střely na bránu uvidí diváci v Aquaparku v přímých přenosech už od 1. května. Tehdy by Češi měli nastoupit proti Švédům ve 20.15 hodin. O víkendu nás čekají také další zápasy, a to s Lotyši 2. května a s Kanaďany 4. května v ten samý čas.

Přímé přenosy dvou zápasů základní skupiny na velké plátno přenesou také v kině Metropol. Za 50 korun si zde můžete vychutnat páteční zápas proti Švédům i pondělní proti Lotyšům.

Olomouc bude vzpomínat na konec druhé světové války: rekonstrukcí bitvy, přehlídkou válečných uniforem i výstavou

Tento víkend si budeme moci připomenout také důležitou historickou událost – konec druhé světové války. V režii města, armády i dalších subjektů a institucí se v Olomouci během tří měsíců odehraje téměř dvacítka nejrůznějších akcí. K sedmdesátému výročí konce druhé světové války město připravilo speciální internetové stránky, kde najdete vše potřebné o akcích, které se na počest této události chystají. Tento víkend se můžete těšit například na rekonstrukci tankové bitvy, která proběhne v sobotu ve Fortu XIII na Nové ulici. Od 13:00 jsou pro návštěvníky připraveny různé doprovodné akce, o půl hodiny později potom vypukne samotná bitva. V neděli ve 13:30 se na Horním náměstí uskuteční přehlídka historických uniforem a techniky spojeneckých vojsk. Podrobný program akce najdete v našem kalendáři akcí.

Ekologické dny zakončí oblíbený ekojarmark s koncerty, poslech ptačího zpěvu i noční prohlídka planetária

Pestrou paletu řemeslných výrobků a mnoho aktivit pro rodiče s dětmi nabídne více než 100 stánků olomouckého prvomájového Ekojarmarku. Dále přinese například hravá stanoviště s tématem odpadů, projížďky na kole i na raftech historickou Olomoucí nebo vyhlídku z radniční věže. Chybět nebude oblíbený celodenní koncert s velkou dávkou alternativní hudby (Zrní, Luboš Pospíšil, Živé Kvety, Květy, Hm… a další). To vše čeká v pátek 1. 5. od 9:00 hodin všechny návštěvníky Ekojarmarku na Horním náměstí v Olomouci, který zakončí 25. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc. S programem Ekojarmarku je propojena i vernisáž výstavy "Města s dobrou adresou" v Galerii Šantovka od 16:00 hodin s řadou nápadů, jak zlepšit život a zdraví lidí ve městech. Je připraveno také „Vítání ptačího zpěvu“ pro veřejnost s určováním ptáků a poslechem jejich zpěvu (v 6.00 sraz u mostu přes Mlýnský potok v Řepčíně na konci Martinovy ulice, také ve 21.00 u sv. Mořice v zadní části Opletalovy ulice budou lidé přizváni k poslechu zpěvu slavíků). Netradiční noční prohlídku Planetária v Pevnosti poznání (začátek ve 22:00), s promítáním filmů vhodných i pro děti.

Dagmar Pecková a Štefan Margita zahájí Dvořákovu Olomouc, zeptejte se jich na co chcete

Mimořádnou událost pro Vás chystá Český rozhlas Olomouc. Večer s Dagmar Peckovou a Štefanem Margitou se uskuteční ve Velkém studiu v sobotu 2. května od 19:00 hodin. Máte jedinečnou možnost mít tyto osobnosti doslova na dosah a třeba položit i nějakou zvídavou otázku. Mezzosopranistka Dagmar Pecková spolu s tenoristou Štefanem Margitou patří mezi absolutní světovou špičku operního světa. Oba vystoupí v pátek a v neděli večer v olomoucké Redutě v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Oba umělce doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Stanislava Vavřínka. Oba koncerty jsou takřka vyprodány, do prodeje byly zařazeny i přístavky a vstupenky ke stání.

Nejbarevnější rodinný běh rozzáří olomoucký park

Do Olomouce míří nejbarevnější rodinný běh! Pětikilometrová trať běhu Barvám neutečeš přinese nezapomenutelný zážitek ve víru barev. Ze startu vyběhnou všichni registrovaní běžci v bílém, na každém kilometru trasy na ně budou tak zvaní sypači házet syté duhové práškové barvy. Netrapte se tím za jaký čas trať zaběhnete. V závodě neexistuje konkurenční prostředí, měření času či věkové limity. Stačí jediné - vyrazit na trasu dlouhou 5 km během či chůzí a nechat se při tom zasypat barvami! Běh se uskuteční v sobotu 2. května od 13 hodin na Výstavišti Flora. Registrace probíhá online, na webových stránkách www.barvamneuteces.cz. Na všechny přihlášené běžce čeká startovní balíček obsahující tričko, sáček se sypkými barvami, náramek, brýle, startovní číslo a další drobná překvapení. Na trati bude navíc pro účastníky připravené občerstvení. Podívejte se na přesný časový harmonogram, ať víte, kdy vás co čeká.

Vychutnejte si Svatební den na hradě

První květnový víkend na státním hradě Šternberk bude patřit svatbám a všemu, co k nim patří. Šestý ročník svatebního veletrhu Svatební den na hradě Šternberk představí přímo v historických prostorách hradu řadu vystavovatelů, kteří mají co nabídnout pro váš jedinečný svatební den. Chybět nebude ani přehlídka historických svatebních šatů, ochutnávky cukroví, módní přehlídky, degustace vín a večerní vinařský bál s cimbálovou muzikou, rautem a samozřejmě ochutnávkou vín od předních vinařů, který se uskuteční v sobotu večer od 19:00 hodin. Veletrh se uskuteční v sobotu a v neděli vždy od 10 do 17 hodin. Více informací o vystavovatelích či programu naleznete zde

Domácí pivo a grilovaná šunka. Pivovarský dvůr Melichárek se po zimní pauze opět otvírá veřejnosti

Pivovarský dvůr v Horce nad Moravou se po své zimní pauze v pátek 1. května opět otevře všem žíznivým kolemjdoucím. A otvíračka se bude líbit především vašim chuťovým buňkám – těšit se můžete nejen na spoustu druhů piv přímo z domácího pivovaru Melichárek, ale třeba také na grilovanou šunku či jiné dobrůtky. Brány zahrady se otvírají v 11:00.

V Bezručových sadech proběhne ohňová show

Jak bývá dobrým zvykem, i letos se bude slavit první máj pod rozkvetlými stromy v Michalském výpadu v Bezručových sadech, a to za zvuku bubnů a víření ohňů. Každý kdo bude mít cestu kolem a bude se chtít připojit, a to i zcela aktivně, může si zahrát či zakejklit s ohněm nebo jen posedět v jarním opojném večeru. Na programu je Fire Jam zkušených i začínajících performerů s jedinečnou kulisou olomouckých hradeb. Palivo pro všechny nadšené účastníky je zajištěno přímo na místě. Zima vám tu rozhodně nebude. Začátek akce je ve 20:30.

V Lázních Slatinice se budou žehnat prameny

Ve Slatinicích se o víkendu uskuteční tradiční slavnost Žehnání pramenů. Letos se místním lázním podařilo tuto akci propojit se zahájením již XII. ročníku Hanáckého cestovatele a první květnový víkend se tak očekává v areálu lázní mimořádná slavnost. Vlastní slavnost začíná v sobotu 2. května v jednu hodinu mší svatou v kostele Marie ve Slatinicích, kterou za Arcibiskupství olomoucké povede otec Antonín Basler. Z kostela je následně vypraven průvod s doprovodem lidové hudby a cílovým místem v areálu lázní, kde proběhne samotné žehnání pramenů. Na závěr slavnosti navazuje zahájení letošního ročníku Hanáckého cestovatele, včetně vyhlášení pravidel a doplňujících informací. Pro účastníky této soutěže připravily lázně Slatinice Mimořádné razítko, vytvořené speciálně pro tuto příležitost.Připraven je také lázeňský jarmark spolu s bohatým doprovodným programem, a to v prostorách Turistického a informačního centra lázní Slatinice. Děti se mohou těšit na nafukovací klouzačky, skákací hrad, malování na obličej, soutěže a spoustu dalších zábavných aktivit. K poslechu i tanci zde až do večerních hodin bude hrát živá hudba.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Zdravotnické potřeby U Trojice

Katalog firem » Zdravotnictví » Zdravotnické potřeby, materiál

Nabízíme: Pomůcky: - ortopedické - protetické - rehabilitační - kompenzační - obuv Berkemann, Peon, Santé - domácí obuv Dr.Luigi - ortopedické vložky Vanimar, Pedag - or...