Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 19 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Statik: pokud nebude opravena tramvajová trať, zřícení dalších domů se nedá vyloučit

Zprávy z regionu

17.10.2011

Autor: Jan Procházka

Tramvajový provoz a zastaralá konstrukce. To jsou podle statika příčiny zřícení štítové zdi v ulici 8. května. Při nehodě dnes dopoledne zahynula starší žena, která šla po chodníku. Dům samotný je podle odborníka v pořádku. Statik však nevyloučil, že by se neštěstí mohlo opakovat jinde. Podle něj je potřeba urychleně začít s rekonstrukcí tramvajové trati.

Dům č.p. 5 v ulici 8. května, jehož zřícená štítová zeď dnes dopoledne zabila osmasedmdesátiletou chodkyni, byl a je v pořádku. O neštěstí čtěte zde » Tvrdí to nejen jeho spolumajitel, ale také statik, který stavbu odpoledne důkladně prohlédl. "Dům je řádně udržovaný, před dvěma roky tu proběhla rekonstrukce a firma, která ji prováděla dle platného stavebního povolení, nehlásila žádné problémy," konstatoval dnes odpoledne viditelně stále ještě otřesený spolumajitel nemovitosti Viliam Vidovič. A jeho slova potvrdil i zkušený statik Jaromír Vrba.

"Dům před nehodou odpovídal současným předpisům a byl v pořádku. I v tuto chvíli je obyvatelný a není staticky narušen," uvedl Vrba. Příčin, kvůli kterým k neštěstí došlo, je podle něj pravděpodobně několik.

"Ještě si nechávám zadní vrátka, protože nemám úplně všechny materiály od hasičů, nicméně jsem téměř přesvědčen, že tu došlo ke kombinaci dvou faktů. Tramvajová doprava a zastaralá konstrukce," uvedl Vrba. Dům byl totiž podle něj stavěn v době, kdy ulicí jezdily maximálně koňské povozy, které neměly na okolní stavby žádné negativní dynamické účinky. "Technologie použité při stavbě domu a upevnění krovu odpovídají znalostem konce devatenáctého století, kdy se rozhodně nepočítalo s dnešním provozem," upřesnil statik. Na domě jsou nyní zavěšeny tramvajové troleje, samotné vozy navíc způsobují otřesy. Dlouhodobým působením těchto vlivů mohlo dojít k dnešní katastrofě. Podobných domů jsou však okolo tramvajových kolejí desítky. "O svízelích tramvajové dopravy už se ví desítky let. Aby se zamezilo negativním dynamickým účinkům, je potřeba trať opravit podobně, jako se tomu stalo v ulicích Denisova a Pekařská, kde jsou díky moderní konstrukci dynamické účinky daleko nižší," nastínil Vrba a dodal, že své stanovisko hodlá přednést i vedení města. To opravu ulice 8. května slibuje už mnoho let, kvůli nedostatku financí ji však už několikrát odložilo. Bezprostřední nebezpečí podle statika nehrozí, je však třeba jednat rychle. "Určitě neřekneme, že ode dneška se tu přestane jezdit, ale je potřeba zvýšené opatrnosti," nabádá statik.

Městská rada shodou okolností pravidelně zasedá právě dnes. "Situací se určitě budeme zabývat, dorazit by měl i statik a další odborníci, kteří byli na místě. Stanovisko vedení města bude známo zítra," sdělila mluvčí radnice Jana Doleželová.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip