Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 13.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svatomartinské víno se otvírá už zítra: Podívejte se, kde jej můžete ochutnat

Tipy a názory

10.11.2015

Autor: Barbora Sísová

Už zítra otevřou Češi první láhve s víny ročníku 2015. Pokud chcete být při tom, vydejte se místo polední pauzy na Horní náměstí, kde se od 11:00 bude žehnat vínu, od 11:11 už můžete pilně ochutnávat. A to nejen na náměstí, ale třeba také v Denisově ulici nebo ve zdejších vinárnách a vinotékách. Víno si také můžete zakoupit a vypít až doma se svým partnerem.  

Svatomartinské mají ve většině vinárnách už od začátku týdne, otevřít jej však mohou až 11. listopadu. Porušení se trestá pokutou 10 tisíc.  Svatomartinské mají ve většině vinárnách už od začátku týdne, otevřít jej však mohou až 11. listopadu. Porušení se trestá pokutou 10 tisíc. Foto: Jan Procházka

Svatomartinské víno je mladé víno, které se otvírá vždy 11. listopadu v 11 nebo v 11:11 na svátek svatého Martina, který je vinným patronem. Navíc začíná podzim, kdy se dny krátí a jsou delší noci, takže je dostatek času na ochutnávání vín. Označení "svatomartinské" získalo letos 369 druhů vín od 113 vinařství. Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu dodají vinaři na trh cca 2 300 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2015. Přijďte i vy zítra ochutnat některé z těchto vín.

Zítra začnou na Horním náměstí Svatomartinské trhy, které potrvají až do neděle 15. listopadu. V průběhu těchto pěti dnů zde můžete ochutnat zhruba stovku vín, včetně toho svatomartinského. Trhy začnou v 11 hodin žehnáním mladému vínu a v 11:11 slavnostním přípitkem, kromě vína můžete ochutnat i speciální gastronomickou nabídku nebo si vychutnat bohatý doprovodný program.

Ochutnávku svatomartinských vín nabízí také Olomoucká vinná společnost, tentokrát na Denisově ulici. Od 11 hodin můžete ochutnat vína z 10 vinařství. Letošní rok již byl vyhlášený jako jeden z velmi dobrých roků a vína dosahují velmi vysoké kvality. "Na stáncích stejně jako loni najdeme vína z různých vinařství tak abychom mohli ochutnat a vybrat si z jednotlivých odrůd: Muškátu Moravského, Veltlínského červeného raného, Müller Thurgau, Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. Ale letos máme i překvapení v podobě mladých vín odrůd Aurelius, Rulandské šedé, Irsai Oliver a Vrbovska," popisuje  prezidentka Olomoucké vinné společnosti o.s. Jana Šubová. V 17:30 je připravena také hudba a ohnivá show, konec akce se očekává v 19:00.

Pokud si nepotrpíte na monstrózní akce, kdy je na náměstí hlava na hlavě, všichni po sobě dupou a musíte nadskakovat, abyste něco viděli, pak vám možná přijde příjemnější oslava v některé z přilehlých vinárniček a vinoték. Svatomartinská vína se budou v 11:00 hodin otvírat téměř všude, jako inspiraci jsme pro vás vybrali alespoň některé z nich.

Uniknout můžete třeba do vinotéky U Tří bratří, která se nachází v klidné historické části města v Hrnčířské ulici. Do úplné izolace se však dostanete stěží. Majitel vinárny totiž prozrazuje, že většina míst je už obsazených. Svou deci si však můžete vychutnat u baru nebo u venkovního stolečku s výhledem na romantické zátiší historické Olomouce. A co budete moci ochutnat? Celkem pět odrůd z Vinařství Bronislav Vajbar – Modrý Portugal, Svatovavřinecké rosé a tři bílá vína – Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené rané.

Vína Vajbar z Rakvic můžete ochutnat ve vinotéce U Tří bratří nebo v První olomoucké vinotéce. Vína Vajbar z Rakvic můžete ochutnat ve vinotéce U Tří bratří nebo v První olomoucké vinotéce. Foto: Jan Procházka

Na lahve ze stejného vinařství Vajbar narazíte také v První olomoucké vinotéce, kde rovněž nabízí všechny čtyři odrůdy. Kromě nich můžete zakoupit Vinařství Krist, z kterého můžete ochutnat Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Svatovavřinecké rosé nebo Modrý Portugal. A do třetice všeho dobrého se nabízí i Vinařství Fabikovič, které láká na Müller Thurgau, Modrý Portugal a mladé víno Veltlínské červené rané. Zakoupit si můžete pouze celou lahev, a to za 79 korun.

Vinotéka U Zlatky nabízí svatomartinská a mladá vína ze tří vinařství. "Přesně v 11:00 otvíráme a chutnáme první svatomartinská vína tohoto roku, tak se neváhejte zastavit. Vína budou samozřejmě k dispozici po celý den i dny následující," láká jednatelka vinotéky Zlatka Bechynská.

Také ve Vinotéce Hruška v Litovelské ulici se budou otvírat vína a vítat symbolicky nová vinařská sezona. Od 11:00 hodin můžete ochutnat tyto ovocité odrůdy: Müller Thurgau 2015, Svatovavřinecké rosé 2015 a Svatovavřinecké červené 2015, vše z Vinařství Hruška.

Vinotéka Seneca připravuje menší ochutnávku svatomartinských vín, které mohou návštěvníci ochutnat zadarmo, aby si vybrali k popíjení to, co jim nejvíc chutná. "U nás bude tradičně v nabídce vinařství Ing. Františka Mádla a sedlecká vína ZD Sedlec u Mikulova. Budeme mít minimálně čtyři druhy bílého, jedno rosé a dvě červená," popisuje majitel vinotéky Seneca Petr Pavlík.

Slavnostní otvírání vín navíc proběhne i v řadě restaurací v rámci takzvaného Svatomartinského menu. Podrobnější info naleznete v tomto článku.

Tradice svatomartinských vín

Tradice svatomartinských vín je stará několik století. Prokazatelně sahá do 18. století, do doby vlády císaře Josefa II. Tradice je navozena také tím, že hospodář měl na statku ukončenou sezonu, úroda byla posbíraná, upekla se husa a ochutnávalo se mladé víno. I dnes je ochutnávání v řadě restaurací spojeno s pečením svatomartinské husy. Lidé se na tyto svatomartinské hody těší a přijali je za své. Každý, kdo si koupí lahev Svatomartinského vína, ochutná mladé víno a také podpoří vinařství na Moravě a v Čechách.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip