Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Užijte si poslední adventní víkend: sváteční nadílku chystají akvabely, kostely, Lucie Bílá i Šantovka

Tipy a názory

19.12.2014

Autor: Barbora Sísová

Prosinec utekl jako voda a je tu další, tentokrát už poslední adventní víkend. Přestože přípravy na Vánoce ve většině rodin vrcholí. A veškeré konverzace se začínají stáčet k nákupu stromečků, kaprů, pečení a k vánočnímu úklidu či výzdobě, stále je o víkendu možno podniknout spoustu zajímavých věcí. Zajděte si třeba na některý z adventních koncertů, Lucii Bílou nebo poslední letošní premiéru Moravského divadla.

Nechejte se pohladit po duši vánoční hudbou

Přijďte si na chvíli odpočinout od vánočního shonu a dopřejte si pohodovou atmosféru při poslouchání skladeb J.S. Bacha, A. Brucknera, E.Gigouta a dalších předních skladatelů. Už dnes večer v 19:00 se v Chrámu svatého Mořice uskuteční Adventní koncert, kdy na jedny z největších varhan střední Evropy zahraje Karel Martínek a některé skladby dokreslí zpěvem sbor Amoc. Vstup na akci je volný.

Skladatel a zpěvák Richard Pachman nazval své letošní adventní turné "Adventní písně". Zazní v něm řada známých i neznámých starých vánočních českých i zahraničních písní, duchovní skladby i novinkové písně.
Tradičním hostem koncertu bude herečka a zpěvačka Dita Hořínková. Výtěžek z adventního turné bude věnován dětem z Dětského domova ve Strančicích. Na koncert plný předvánoční pohody se diváci mohou těšit v pátek 19. prosince v 19 hodin v olomouckém Husově sboru, který se nachází nedaleko zimního stadiónu.

A v pátek v 19:30 můžete navštívit také adventní koncert Lucie Bílé. Zpěvačka Lucie Bílá již několik let zpříjemňuje předvánoční čas již tradičními koncerty, z kterých dýchá láska, klid a kouzelná atmosféra blížícího se Štědrého dne. Repertoár těchto koncertů je přizpůsoben právě adventnímu období a zazní také písně z multiplatinového vánočního alba Bílé Vánoce Lucie Bílé.  Lucii Bílou doprovodí i letos kapela Petra Maláska, pěvecký sbor a svátečním slovem koncerty uvede římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik. 
Hostem tour BÍLÉ VÁNOCE Lucie Bílé 2014 je nejpopulárnější český muzikálový Ježíš - Kamil Střihavka. V prodeji jsou ještě stále volné lístky.

Zajímavý hudební program připravili také na vánočních trzích. V pátek odpoledne si při popíjení punče můžete vychutnat skupinu Kamélie nebo Ivana Hlase. V sobotu vás čekají Rangers – Plavci a hudební skupina Jarret. Neděle je zasvědcena revivalovým kapelám, takže se můžete zaposlouchat do písní Bee Gees či Boney M. Podrobný program vánočních trhů najdete zde.

Kdo může za nevěru? Muži, nebo ženy?

Milovníci divadla si mohou vychutnat poslední letošní premiéru v Moravském divadle, která bude řešit odvěký spor: kdo byl první nevěrný - Adam, nebo Eva? Inscenace Spor francouzského dramatika Pierre de Marivauxe na tuto otázku sice neodpoví, divákům ale slovenský režisér Michal Spišák nabídne zajímavou podívanou. Takže pokud chcete v předvánočním shonu své myšlenky odvést trochu jinam, pak neváhejte a zakupte si poslední volné lístky.

Dopřejte svým dětem pohádkovou noc

Potřebujete doladit předvánoční program a hledáte zábavu pro své děti? V pátek večer je tady další pohádková noc v Centru pohybu. Je však potřeba včasná rezervace, takže pokud máte zájem, neváhejte a ozvěte se co nejdříve. Více informací i potřebné kontakty naleznete zde.

Do Olomouce dorazí Betlémské světlo, vyzvednout si jej můžete na Štědrý den

Betlémské světlo, symbol míru a naděje, připutuje do Olomouce v sobotu 20. prosince, v neděli jej pak při slavnostní bohoslužbě předá arcibiskup Jan Graubner spolu s vánočním poselstvím osobnostem veřejného života. Lidé si pro plamínek z Betléma mohou přijít do některého z olomouckých kostelů nebo ke sloupu Nejsvětější Trojice, kde jej budou na Štědrý den rozdávat olomoučtí skauti.

Olomoucký bazén bude patřit akvabelám a jejich vánočním sestavám

O tomto víkendu se uskuteční také oblíbená a atraktivní akce svého druhu, a to vystoupení olomouckého oddílu akvabel, které se koná  v sobotu od 16:30 hodin a od 19:00 hodin a v neděli od 18:30 hodin na Plaveckém stadionu v Olomouci. Na vystoupení se představí všechny věkové kategorie, od nejmenších holčiček, které začaly trénovat letos v září, až po zkušené závodnice, které úspěšně reprezentují náš oddíl i Českou republiku na domácích a zahraničních soutěžích. Vstupenky na jednotlivá vystoupení budou k prodeji vždy 1 hodinu před samotným vystoupení ve vestibulu plaveckého stadionu.

Šantovka nabízí adventní koncerty, Michala Horáčka i divadlo pro nejmenší

Galerie Šantovka se každou adventní neděli promění v koncertní a divadelní sál, kde budou vystupovat děti a soubory z Olomouce a nejbližšího okolí se svými hudebními,pěveckými, tanečními i divadelními vystoupeními. A nejinak tomu bude i tento víkend. Program začíná v jedenáct hodin a během dne vystoupí sedm základních škol Podrobnější program naleznete zde.

Prosincoví hosté Talk show Davida Hrbka, která proběhne v pátek 19. prosince od 19:00, jsou bez nadsázky hvězdní. Kdo by neznal Michala Horáčka a dvorního interpreta jeho textů Františka Segrada? A snad nikomu nemohlo ujít, že právě vychází debutové album druhého ze jmenovaných hostů, které otextoval právě Michal Horáček. A tak řeč bude právě o tom (ovšem ne jen o tom), jak album s prostým názvem SEGRADO vznikalo. Nezůstane jen u slov. Večer totiž zpříjemní minirecitál, v němž naživo zazní několik písní z alba, doprovozených vynikajícím kytaristou Josefem Štěpánkem, který pravidelně doprovází mimo jiné třeba Radůzu nebo Lucii Bílou. A samozřejmě přímo na místě bude ke koupi album, které vám oba hosté ochotně podepíší. V prodeji už je jen pár posledních lístků, takže pokud máte zájem, kupujte rychle zde.

Také zlatá adventní neděle bude v Divadle na Šantovce věnována dětem a opět si zachová pravou vánoční atmosféru. V 10:00 a 14:00 si mohou vychutnat vánoční představení Betlém inspirované lidovou vánoční hrou z Podkrkonoší, které bude plné známých i méně známých koled. Před zraky diváků se staví lidový betlém. Po odpoledním představení se můžete těšit na vánočně laděnou divadelní dílničku.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Litovelská kavárna

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bary a kavárny

Atraktivní prostor se nachází v pasáži Mlýnice, která je nejkratší spojovací cestou z litovelského autobusového nádraží na Litovelské náměstí.