Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 17 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Víkend nabízí divadelní i férové zážitky a k tomu mladé talenty či žehnání pramenů

Tipy a názory

13.5.2011

Autor: Martina Burýšková

Začínající víkend se ponese v prvé řadě ve znamení Divadelní Flory, kromě mnoha zajímavých divadelních čísel se ale těšte i na ta filmová a hudební. K návštěvě se ovšem můžete nechat zlákat i lázeňskými Slatinicemi a tradičním žehnáním pramenů, případně i Smetanovými sady, kde při sobotním ránu můžete usednout k hromadné férové snídani.

Divadelní Flora 2011 startuje již dnes

Právě dnes se Olomouc zahalí do divadelní atmosféry a v tomto teatrálním hávu vydrží až do příštího pátku. Na sedmi scénách se představí hned pět desítek produkcí, první z nich můžete vidět již dnes. Zahájení se ujme od 15:30 na Horním náměstí Radio Ivo a Život nedoceníš v podání tří výjimečně vnímavých performerů, na ně naváže vystoupení mladé britské tanečnice v Divadel K3, hlavní hvězdou večera se však jednoznačně stane Markéta Lazarová, která dnes od 19:00 premiérově ovládne Moravské divadlo. Po celý víkend je pro divadelní příznivce připraveno mnoho zajímavých představení, která s sebou přivezou soubory ze všech koutů republiky. Chybět ale nebude ani ochutnávka filmové klasiky: dnes můžete v Konviktu ve filmovém sále shlédnout Antona Špelce, Ostrostřelce a zítra Pudr a benzín. Divadelní a filmovou produkci rovněž doplní program hudební v podání Miloopy, Korai Öröm či Živých kvetů, kterým bude o víkendu zasvěceno nádvoří Konviktu. Více informací o letošní nabídce Divadlní Flory naleznete zde, podrobný program festivalu v našem přehledu akcí.

Tradiční žehnání pramenů a svěcení nového pramene

Načerpat lázeňskou atmosféru a zároveň se stát svědky slavnostní aktu svěcení nového pramene můžete zítra při návštěvě Lázní Slatinice. Od deseti hodin zde pod vedením monsignora Františka Poláška započne tradiční žehnání pramenů i se svěcením nového pramene. Po úvodní mši svaté se průvod vydá na cestu k prameni, kde proběhne slavnostní svěcení a po proslovu naváže kulturní program v podobě vystoupení Malé Hanačky, Hanáckého souboru Kosíř a ve dvě hodiny program uzavře koncert Dechového orchestru Ostrava.

Přijďte férově posnídat do Smetanových sadů

Neobvyklá, ale férová snídaně může být právě ta vaše při sobotním ránu. V olomouckých Smetanových sadech se uskuteční, podobně jako v celé řadě dalších českých měst, od 10 hodin férová snídaně pro nejširší veřejnost. Zúčastnění budou mít možnost posnídat fair trade potraviny jako banány, kakao, kávu, čaj, džus, sladkosti upečené z fair trade surovin apod., a to společně na veřejném místě. Češi se tak připojí k desetitisícům snídajících lidí na celém světě, kteří budou v tento den oslavovat Světový den pro fair trade. Aktualizovaný seznam míst a více informací s možností registrace na snídani naleznete na webových stránkách www.ferovasnidane.cz. Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Každý, kdo si pak koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí.

Ewa Farna v Olympii vybere největší olomoucký talent

Mladým a talentovaným bude tuto neděli patřit Centrum Olympia Olomouc, kde se odehraje závěrečné finálové kolo talentové soutěže Olympia hledá talenty. K vidění budou mladí soutěžící vysokých kvalit, o čemž svědčí i jejich předchozí úspěchy. V průběhu jednotlivých kol se na pódiu představilo hned několik mistrů Evropy i světa nebo účastníků mezinárodních tanečních a pěveckých soutěží. Nelehký úkol vybrat celkového vítěze pak připadne i na populární zpěvačku Ewu Farnou, která bude součástí odborné poroty a během finálového programu sama vystoupí. Vítěz si kromě jejího uznání odnese i patnáct tisíc korun a řadu dalších cen. Na finále soutěže Olympia hledá talenty a za pěveckými výkony můžete vyrazit v něděli od 13 hodin.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

STK "Na Přerovské" s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto » STK a emise

Stanice technické kontroly v Olomouci – Holici Nová moderní stanice technické kontroly v Olomouci STK - pro osobní vozidla M1 do 3,5t, motocykly, přívěsy O1, O2 STK - pro nákladní vozi...