Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 15.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dispečerka řídila autobus, omlouvá DPMO “mlčení” inteligentních zastávek na počátku kalamity

Zprávy z regionu

3.12.2014

Autor: Jan Procházka

Nezvládli jsme to, přiznává třetí den krize olomoucký dopravní podnik. Kritice čelí hlavně kvůli špatné komunikaci s cestujícími. Ti zejména na počátku kalamity vůbec nevěděli, co se děje. Inteligentní zastávky totiž o situaci dlouho mlčely. Důvod byl prostý. Jediná osoba, která je v tu chvíli mohla obsluhovat, místo toho seděla za volantem výlukového autobusu. A k webům se dopravní podnik dostal, až když ráno přišli do práce pracovníci IT oddělení.

Komunikaci jsme moc nezvládli, sebekriticky přiznává olomoucký dopravní podnik. “Prioritou pro nás bylo vypravit náhradní autobusy a dostat uvízlé tramvaje z ulic,” vysvětlil dnes na první tiskové konferenci od začátku kalamity provozní náměstek podniku Pavel Zatloukal. “Problém byl v tom, že komunikační dispečerka, která jako jediná měla přístup k ovládání inteligentních zastávek, v tu dobu řídila autobus. Proto trvalo, než se nám podařilo do zastávek informace dostat. A je pravdou, že náš krizový tým se sešel až kolem půlnoci. Na web se to potom dávalo až druhý den, kdy přišli do práce pracovníci IT oddělení. To byla chyba, kterou uznáváme,” kaje se Zatloukal.
Postup dopravního podniku dnes kritizoval i primátor Antonín Staněk. “Chápu, že se dopravní podnik ocitl ve svízelné situaci, překvapilo mě ale, že se v té věci neangažoval ředitel Vladimír Menšík, že se nekomunikovalo s médii. Ta informovanost lidí byla opravdu špatná,” domnívá se primátor, který nyní očekává, že se dopravní podnik do příště poučí. “Až krize pomine, budu požadovat od podniku analýzu situace a vyvození nějakých opatření, aby se do budoucna problémy neopakovaly. Zřejmě bude potřeba posílit jak technický, tak informační úsek,” slíbil primátor.

Situace ale není zdaleka v pořádku ani dnes, tedy třetí den krize. Zastávky totiž sice informují, že tramvaje dosud nejedou, cestující ale nemají k dispozici ani přibližný jízdní řád výlukových autobusů. “Dnes jsem v 18:30 přijel do Olomouce na nádraží a na tabulích tma. Jediné co, tak tam běhala informace, že spoje jsou nahrazeny autobusy. A nic víc. Nevěděl jsem jestli za hodinu nebo za půl... Tak na co to pak je? Jeden člověk u toho nemůže sedět a dávat bacha?” divil se na Facebooku Ondřej Nakládal. Podobných komentářů vznikly v poslední době stovky. Dopravní podnik kontruje, že nějaký jízdní řád se v tomto případě dodržovat nedá. “V ulicích je jedenáct autobusů, víc jich prostě nemáme. Na lince číslo jedna jezdí dva, na dvojce taky dva, jedna čtyřka jezdí mezi nádražím a Pavlovičkami, na lince šest jezdí čtyři a na sedmičce dva autobusy,” shrnul Zatloukal a dodal, že se údržba doslova modlí, aby se žádný z vozů nepokazil. Kalamita totiž zdaleka nekončí a tramvaje jen tak nevyjedou.


Tramvaje nakonec vyjedou všechny
Kalamita končí, troleje jsou čisté, ve čtvrtek vše v normálu
Jednička se vrací
Trať na Novou ulici už je bez ledu, tramvaj číslo 1 vyjela, zbytek zůstává v depu
Kalamita pokračuje
Tramvaje nejspíš nevyjedou ani ve čtvrtek, podnik ale chce spustit aspoň jednu linku
Dopravní podnik se kaje
Dispečerka řídila autobus, vysvětluje DPMO mlčení inteligentních zastávek
Tramvaje nevyjedou ani ve středu
Vlaky dál stojí
Vlaky na Slovensko přes noc zůstanou stát
Jak (ne)informuje DPMO
Názor: Kalamita? Už je po pracovní době, počkejte si do rána, prosím
Mráz paralyzoval dopravu
Obrazem: Kalamita ochromila tramvaje i dráhy
Tramvaje v úterý ani nevyjely, vlaky jely jen na naftu
Boj s kalamitou v ulicích
Hasiči jeli non stop celou noc
Technické služby bojují: V ulicích vysypaly přes dvacet tun štěrku
Věděli jsme první
Námraza na trolejích kompletně odstavila tramvaje, místo nich jezdí autobusy


Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip