Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 11.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Aktualizováno: Tramvaje nevyjely do olomouckých ulic ani dnes, vlaková doprava je silně ochromena

Zprávy z regionu

2.12.2014 aktualizováno 2.12.2014 13:00

Autor: Barbora Sísová, mb

Zimní počasí komplikuje podle předpokladů také úterní ranní dopravu. S problémy se můžete setkat jak na železnicích, tak v olomoucké MHD. Některé vlaky nabírají vysoká zpoždění, jiné raději ani nevyjely. Protože kalamitní stav nadále trvá, nepodařilo se podle Českých drah železniční dopravu naplno obnovit, ani vyčíslit přesný počet spojů a případné škody. Jako "bolestné" dnes České dráhy oznámily, že pro cestující, kterých se dotkly dopravní komplikace v noci ze včerejška na dnešek, chystají mimořádné odškodnění. Ani dnes do ulic nevyrazí alespoň prozatím tramvaje, které jsou nahrazeny autobusy, ty jezdí v třicetiminutových intervalech.

V současné době jsou tramvajové spoje nahrazeny autobusovou dopravou. Kvůli ledu na trolejích nahradily tramvajové spoje ve městě autobusy. Dopravní podnik jich do terénu vyslal celkem jedenáct. Cestující však musí počítat s tím, že tramvaje číslo 3 a 5 však nejezdí vůbec. "Jako první čistíme větev na Novou Ulici. Pokud se to podaří, bude zde jezdit šest spřažených souprav s intervalem 7,5 minuty," vysvětlují konkrétní kroky pracovníci dopravního podniku v terénu s tím, že největší problém mají s odstraněním ledu z trolejí na náměstí Hrdinů. Tyto náhradní autobusy jezdí v třicetiminutových intervalech. "Momentálně se snažíme zprovoznit tramvajovou trať mezi Novými sady a Fibichovou přes Tržnici, nicméně nevíme, jak dlouho to bude trvat. Možná se vše podaří dopoledne, možná také ale až odpoledne," uvedla mluvčí DPMO Martina Krčová. Situace je nadále komplikovaná. Informace o náhradní dopravě naleznete zde.

Komplikovaná je situace na vlakovém nádraží, kde informační cedule hlásí několikaminutová, ale i hodinová zpoždění. "České dráhy žádají cestující, aby především na elektrifikovaných tratích z důvodu silné námrazy odložili své cesty na příznivější povětrnostní podmínky nebo použili jiný druh dopravy. Na těchto tratích bude dnes ráno a dopoledne silně omezen provoz. Většina vlaků bude z povětrnostních důvodů odřeknuta. Vlaky, které budou vypraveny mohou mít podstatně sníženou kapacitu. Doprava je zajišťována jen ve velmi omezeném rozsahu náhradními motorovými soupravami," uvedl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský. Některé dálkové vlaky nevyjedou vůbec.

Podle Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) je situace nejhorší na Přerovsku a Olomoucku. Na tratích zejména mimo koridory Ostrava – Praha a Přerov – Břeclav jsou zamrzlé výhybky ve stanicích. Dieselové motorové vlaky jsou proto zpožděny v řádu desítek minut. Vlaky jsou zpožděné na všech tratích v Olomouckém kraji, nejméně na tratích v severní části okresu Šumperk a v okrese Jeseník.
Aktualizované informace o polohách konkrétních vlaků a jejich zpoždění naleznete zde nebo na této informační tabuli.
Původně předpokládané obnovení dopravy kolem poledne se bohužel Českým drahám nepodařilo. Omezení dopravy se dotkne také dnes řádově stovek spojů a své cesty budou muset odložit nebo pro ni využít jiný druh dopravy až několik stovek tisíc cestujících. Významně je totiž omezena doprava jak na páteřních tratích mezi Čechami a Moravou, tak doprava v okolí Prahy. "S ohledem na stále probíhající kalamitní situaci není v současné chvíli možné vyčíslit ani přesný počet spojů ani případné škody," upozorňuje dále mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský. Podle něj také České dráhy dnes oznámí informace o mimořádném odškodnění pro cestující, kterých se dotkly dopravní komplikace v noci ze včerejška na dnešek. "Přestože jde o vliv nepříznivé povětrnostní situace a Česká republika přijala výjimku z pravidel pro odškodnění v železniční dopravě v EU, podle níž se odškodné v České republice v těchto případech nepřiznává, rozhodly se České dráhy mimořádně a jednorázově cestující ze zdržených vlaků aktivně odškodnit," vysvětluje důvody Šťáhlavský.

Své spoje ruší také soukromé společnosti Regiojet a Leo express.

Situace v autobusové dopravě se dnes již uklidňuje. Společnost Arriva Morava nehlásí žádné nehody, od společnosti FTL většina spojů jezdí, některé se zpožděním, Vojtila Trans hlásí vše bez velkých problémů, Autodoprava Studený také hlásí vše bez problémů, Auta - Busy Studený taktéž bez problémů.
Podle oficiálních informací od dopravců tedy na Olomoucku dnes spoje jezdí na všech linkách, někde s menším zpožděním, ovšem na silnici mezi Olomoucí a Přerovem počítejte s tvorbou kolon a zpožděním spojů. Na Přerovsku ráno dokonce nevyjelo sedm vozidel, která byla zaparkována mimo Přerov, většinou mimo hlavní silnice.
Více informací naleznete na webu www.kidsok.cz.


Tramvaje nakonec vyjedou všechny
Kalamita končí, troleje jsou čisté, ve čtvrtek vše v normálu
Jednička se vrací
Trať na Novou ulici už je bez ledu, tramvaj číslo 1 vyjela, zbytek zůstává v depu
Kalamita pokračuje
Tramvaje nejspíš nevyjedou ani ve čtvrtek, podnik ale chce spustit aspoň jednu linku
Dopravní podnik se kaje
Dispečerka řídila autobus, vysvětluje DPMO mlčení inteligentních zastávek
Tramvaje nevyjedou ani ve středu
Vlaky dál stojí
Vlaky na Slovensko přes noc zůstanou stát
Jak (ne)informuje DPMO
Názor: Kalamita? Už je po pracovní době, počkejte si do rána, prosím
Mráz paralyzoval dopravu
Obrazem: Kalamita ochromila tramvaje i dráhy
Tramvaje v úterý ani nevyjely, vlaky jely jen na naftu
Boj s kalamitou v ulicích
Hasiči jeli non stop celou noc
Technické služby bojují: V ulicích vysypaly přes dvacet tun štěrku
Věděli jsme první
Námraza na trolejích kompletně odstavila tramvaje, místo nich jezdí autobusy


Barbora Sísová, mbsisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip