Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do zastupitelstva je poslaly preferenční hlasy: podívejte se, koho občané křížkovali nejvíce

Zprávy z regionu

12.10.2014

Autor: Barbora Sísová

Milan Brázdil – tak se jmenuje vítěz komunálních voleb, který získal 6 311 hlasů. Nezávislý kandidát za hnutí ANO, který byl na kandidátce až patnáctý, tak díky preferenčním hlasům přeskočil dokonce lídra vítězné strany Milana Ferance. A přeskakovalo se i v jiných stranách. Do zastupitelstva se díky "křížkům" dostanou také Petr Procházka, Ivo Mareš nebo herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová, která byla devítkou na kandidátce ODS.

S nadsázkou lze říci, že v komunálních volbách vždy platilo, že největší šanci prosadit se mají lékaři, učitelé na gymnáziu a ředitelky mateřských školek. V Olomouci díky preferenčním hlasům do zastupitelstva zamířilo hned několik lékařů. Vůbec nejvíce preferenčních hlasů získal lékař Milan Brázdil, který není v politice žádným nováčkem, loni na podzim ho totiž preferenční hlasy poslaly do poslanecké sněmovny. Občané tohoto lékaře znají především jako hrdinu, který v roce 2009 zachránil život muži, kterého do srdce zasáhla metr a půl dlouhá tříska z pily. Z dvanáctého místa přeskočil o padesát čtyři hlasů dokonce lídra vítězného ANO Milana Ferance.
A lékaři přeskakovali také v ODS, ředitel záchranné zdravotnické služby Ivo Mareš se do zastupitelstva probojoval z devátého místa, přednosta chirurgické kliniky Čestmír Neoral dokonce přeskočil současného náměstka Jana Holpucha. U lidovců se prodral ze sedmého na čtvrté místo veterinář Petr Procházka. A zabralo také kouzlo známých osobností. Díky svým skvělým hereckým výkonům se do zastupitelstva probojovala herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová, která byla původně desítkou na kandidátce ODS.

V zastupitelstvu nebude chybět ani primátor Martin Major a všichni jeho náměstci – Jan Holpuch (ODS), Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) a právě díky preferenčním hlasům také Ivo Vlach a Eva Machová (oba TOP 09).

Nově zvolení zastupitelé

ANO 2011 (12 mandátů, 23,41% hlasů)
Milan Brázdil, Milan Feranec, Miroslav Žbánek, Jaroslav Spáčil, Martin Přerovský, František Mikeš, Petra Prchalová, Jaromír Lošťák, Magdaléna Vanečková, Miroslava Ferancová, Miloslav Tichý, Filip Červinka

Česká strana sociálně demokratická (10 mandátů, 18,69 % hlasů)
Antonín Staněk, Pavel Urbášek, Miroslav Petřík, Jaromír Cymero, Filip Žáček, Danuše Boková, Jiří Kropáč, Radek Čapka, Jitka Weiermüllerová , Petr Čulík

Občanská demokratická strana (5 mandátů, 11,05 % hlasů)
Martin Major, Čestmír Neoral, Jan Holpuch, Ivana Plíhalová, Ivo Mareš

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (5 mandátů, 9,93 % hlasů)
Ladislav Šnevajs, Michal Giacintov, Matouš Pelikán, Petr Procházka, Ivana Kalodová

TOP 09 (4 mandáty, 9,25 % hlasů)
Aleš Jakubec, Eva Machová, Anna Taclová, Ivo Vlach

Komunistická strana Čech a Moravy (4 mandáty, 8,87 % hlasů)
Miroslav Marek, Miroslav Skácel, Jiří Zima, Miroslav Behro

Občané pro Olomouc (3 mandáty, 7,32 % hlasů)
Dominika Kovaříková, Michal Krejčí, Pavel Bednařík

ProOlomouc (2 mandáty, 4,56 % hlasů)
Pavel Grasse, Tomáš Pejpek

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip