Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 15.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovka Tower se zatím stavět nezačne. Soud sice zrušil výškovou regulaci, dal ale městu rok na nápravu

Krimi

25.2.2015 aktualizováno 25.2.2015 15:33

Autor: Jan Procházka

Překvapivě rychlý průběh měl dnešní soud o výškovou budovu Šantovka Tower. Investor zamýšlené budovy u něj napadl nový územní plán a jeho výškové limity, kvůli kterým nemůže stavbu zahájit. Argumentoval mimo jiné tím, že ochranné pásmo památkové rezervace prý kvůli dávné chybě úředníků vůbec neexistuje. Krajský soud ovšem rozhodl tak, že o vítězství nemůže hovořit ani jedna strana: výškovou regulaci v dotčené oblasti sice zrušil, ale až k poslednímu prosinci tohoto roku. Město má tedy čas chyby vytknuté soudem do té doby napravit. Stavba tak zatím začít nemůže.

S velkým očekáváním začal dnes soudní spor o kontroverzní výškovou budovu Šantovka Tower. Investor u něj napadl územní plán, schválený v září zastupitelstvem. Ten stanovuje výškovou hranici v oblasti na necelých třicet metrů. Čtyřiasedmdesátimetrový mrakodrap tak dostal stopku, přestože předchozí verze dokumentu jeho stavbu umožňovala.

"Město od samého začátku jednání v roce 2005 záměr podporovalo. O výškové budově se hovořilo už v námi zpracované územní studii, která prošla radou města," řekl advokát společnosti Office Park Šantovka Rostislav Pekař. Podle něj investor v dobré víře v uskutečnění projektu investoval miliardy korun. "Výškovým limitem a faktickým znemožněním uskutečnit původní plány došlo k znehodnocení celé akce," domnívá se Pekař. U soudu napadl také samotnou existenci takzvaného ochranného pásma památkové rezervace. Ta měla být vyhlášena v roce 1971, ovšem tento akt se nedostal do příslušné sbírky zákonů. V červenci 1987 pak Okresní národní výbor vyhlásil v této, podle Pekaře neexistující, památkové rezervaci ochranné pásmo. "Chyba byla napravena v prosinci téhož roku, kdy byla rezervace vyhlášena již legitimně. Toto zhojení se ovšem netýká ochranného pásma, které podle našeho mínění dodnes neexistuje, přestože s ním operuje mimo jiné i stávající územní plán," vysvětlil Pekař. Předseda senátu Jiří Gottwald ovšem tuto polemiku smetl ze stolu. "Ať už ochranné pásmo existuje, či nikoliv, zamýšlená stavba se nachází v lokalitě, kde je třeba stanovisek orgánů památkové péče," konstatoval Gottwald v závěrečné řeči. Soud ovšem nakonec nevyhověl ani jedné straně. "Nerozumíme několika věcem. Proč například územní plán stanovuje rozdílnou výšku pro objekty administrativní a objekty pro bydlení? Jaký je rozdíl, jestliže výhledu na panorama brání dům s byty nebo kancelářemi?" podivil se Gottwald. Soud proto výškovou regulaci v dané oblasti zrušil, ovšem až k 31. prosinci letošního roku. Město má proto dostatečně dlouhou dobu na nápravu chyb, kterých se podle soudu dopustilo. A investor zatím stavět nemůže. "V současné chvíli očekáváme doručení usnesení krajského soudu. Následně se s výrokem a podrobným odůvodněním soudu seznámíme, teprve poté můžeme činit následné kroky a zvážit další postup. Zcela jistě požádáme také o metodickou pomoc a konzultaci naše nadřízené orgány, což je Krajský úřad Olomouckého kraje a pro oblast územního plánování také Ministerstvo pro místní rozvoj ČR," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá. Na písemnou podobu rozsudku chce počkat i investor. "S rozhodnutím soudu jsme spokojeni, jednoznačně deklaroval neodůvodněnost výškové regulace na našem území. S dalším komentářem počkáme na písemné odůvodnění rozsudku. Náš zájem pracovat na projektu Šantovka Tower trvá a jsme připraveni začít spolupracovat s městem na novém územním planu pro lokalitu Šantovka," tlumočil stanovisko investora mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč.


Kauza Šantovka Tower

prosinec 2012
Bude v Olomouci třetí mrakodrap? Postavit ho chce Šantovka, zatím ale nemá razítka
První zpráva o chystaném věžáku vyvolala doslova paniku.

Dějinná katastrofa, nebo důstojná dominanta?
Rozběhla se polemika. A z tajných úkrytů se vynořily zástupy urbanistů.

únor 2013
Architekti píší na radnici: je to nemorální stavba
Proti stavbě britského ateliéru Benoy se postavili místní architekti.

říjen 2013
Válka pokračuje. Existuje vůbec panorama?
Polemika se znovu rozběhla před sněmovními volbami.

Obrazem: Odpůrci vyšli do ulic, sešlo se jich asi pět set
Nechceme tu další falus, hlásali odpůrci. A jejich shromáždění chytře využili i někteří kandidující politici k agitaci.

leden 2014
Šantovka Tower přišla o klíčové razítko památkářů, kraj jejich ano zrušil
Ano, které stavbě řekli měštští památkáři, zrušili jejich krajští kolegové.
Stavba tak dostala první významnou ránu.
únor 2015
Pyrrhovo vítězství před soudem: výšková regulace zrušena
Dlouho očekávaný soud neskončil vítězstvím ani jedné strany.
Soud sice zrušil výškové limity územního plánu, dal ale městu skoro rok na nápravu.
 

Jan Procházka

Reklama

Festa Musicale, z. s.

Katalog firem » Kultura a umění » Agentury, organizace

- realizace mezinárodních festivalů pěveckých sborů, soutěží, koncertů - Svátky písní Olomouc, Musica Religiosa Olomouc, Natale Festa Corale Olomouc - pořádání odborných seminářů p...